Karczek po żydowsku

Karczek po żydowsku
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest przepyszne. Osobiście najczęściej podaję je z kluseczkami śląskimi :)

Składniki

  • Karczek - 800 g
  • Pieczarki - 500 g
  • Cebula - 3 szt.
  • Ogórki konserwowe - 3 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Majeranek - do smaku
  • Przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Ketchup - 2 łyżki
  • Zalewa z ogórków - 0,5 szkl.
  • Mąka - do obtoczenia kotletów
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 1 cm plastry, a następnie lekko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
    Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Pieczarki i cebulę podduszamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w słupki, dodajemy do podsmażonych warzyw. Zalewę z ogórków mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym - wlewamy do warzyw i mieszamy.
    W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, na nie wykładamy warzywa (możemy ułożyć warstwowo - mięso, warzywa, mięso, warzywa). Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 60 min. aż mięso będzie miękkie.

    Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

Składniki
  • Karczek - 800 g
  • Pieczarki - 500 g
  • Cebula - 3 szt.
  • Ogórki konserwowe - 3 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Majeranek - do smaku
  • Przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Ketchup - 2 łyżki
  • Zalewa z ogórków - 0,5 szkl.
  • Mąka - do obtoczenia kotletów
  • Olej - do smażenia
Składniki