Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karaibska potrawka o smaku kokosowym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Z kokosa wylej mleko, miąższ oddziel od łupinki. Odłóż 10 dag miąższu, resztę oczyść, pokrój w kostkę. Połowę kostek kokosa zmiksuj z 100 ml mleka z kokosa oraz 100 ml wody. Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Dymki i papryki oczyść, potnij na kawałeczki. Suszone chili pokrusz.
Mięso pokrój, zrumień na oleju. Dołóż czosnek, chili i imbir. Posól. Oprósz kurkumą. Zasmaż. Dodaj paprykę, groszek i zmiksowany miąższ kokosa. Dolej bulion i mleko kokosowe z puszki. Gotuj 5 minut. Dodaj resztę kostek kokosa i dymki. Gotuj dalej 2 minuty.
Kolendrę opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj, dodaj do potrawki. Danie przypraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj grubymi wiórkami startymi z odłożonego miąższu kokosa oraz resztą kolendry.Źródło: Naj