Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skąd taka dziwna nazwa – kapusta z pieczarkami 1+1+1? Użyłam jej po to, by łatwiej było zapamiętać proporcje użytych składników. A są to: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg pieczarek i 1 kostka masła (200 g). Reszta to tylko dodatki użyte dla smaku. Przepis na tę pyszną potrawę dostałam przed wielu laty od koleżanki z pracy. Można oczywiście pokusić się o wzbogacenie bukietu smaków o smażoną cebulkę albo dodatek leśnych grzybów czy dowolnych przypraw. Kapusta z pieczarkami jest doskonałym materiałem do testowania, uzupełniania i eksperymentowania, puść wodze wyobraźni! Jednak nawet w podstawowej wersji 1+1+1 oraz dodatkowo liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz sól jest to przepyszne i aromatyczne danie.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
W odpowiednio dużym garnku/rondlu rozpuść powoli masło.
W międzyczasie pieczarki opłucz, osusz i poszatkuj w plasterki. Wrzuć je do garnka, posyp obficie mielonym pieprzem oraz mniej obficie solą i podduś delikatnie na średnim płomieniu.
Spróbuj kapustę kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna, to opłucz ją porządnie z nadmiaru kwasu. Moja kiszona kapusta nigdy nie bywa zbyt kwaśna, ponieważ kisimy kapustę na bieżąco przez całą zimę – gorąco rekomenduję ten sposób (o kiszeniu kapusty pisałam na blogu).
Kapustę pokrój na desce na mniejsze kawałki i dodaj do rondla z podsmażonymi na maśle pieczarkami. Dołóż jeszcze mielony kminek (naprawdę, warto go użyć!), liść laurowy i ziele angielskie oraz szklankę gorącej wody. Garnek przykryj i duś powoli kapustę na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu pomieszaj i sprawdzaj, czy nie trzeba dolać nieco wody. Nie przypal potrawy!
Duś kapustę i pieczarki pod przykryciem do całkowitej miękkości, nie może chrupać podczas gryzienia. Duszenie potrwa około 1,5-2 godzin. Na koniec dopraw jeszcze pieprzem i solą do smaku.
Tak przygotowana kapusta jest bardzo smaczna – sama wędruje do ust, spróbuj koniecznie. I choć to nie jest tradycyjna wigilijna potrawa, to jednak idealnie wpisuje się w klimat wieczerzy wigilijnej. Smacznego!