Kapusta z nóżkami wieprzowymi

Kapusta z nóżkami wieprzowymi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: amidalla
Ocalić od zapomnienia :) To hasło wczorajszego pichcenia :) Pamiętałam tę potrawę z dzieciństwa, moja Babcia często ją robiła. Postanowiłam odtworzyć i wyszła idealnie taka sama jak wtedy :) Jako dziecko bardzo lubiłam z Babcią obierać te nóżki (u nas mówiło się stópki) i cyckać te kostki :)

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • włoszczyzna taka jak do rosołu
  • pół głowki kapusty (małej główki)
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony
  • łyżka smalcu do okraszenia potrawy

Przygotowanie

  1. Nóżki dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej wody razem z włoszczyzną, dodajemy sól i gotujemy aż do miękkości. Gotować trzeba 3-4 godziny, na małym ogniu.

  2. Kapustę kroimy w dość duże kawałki, u mnie to były kwadraty. Wrzucamy do zimnej wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Tak na pół twardo, ponieważ będziemy jeszcze tą kapustę potem gotować z nóżkami, więc nie możemy dopuścić, żeby zrobiła się z niej mamałyga ;)

  3. Kiedy nóżki będą już miękkie, odcedzamy warzywa i mięso od rosołu. Rosół zostawiamy. Będzie potrzebny :) Mięso studzimy i potem obieramy, większe kawałki kroimy na małe. Ugotowaną wcześniej kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z nóżek, zalewamy rosołem z gotowania nożek (ale nie całym rosołem, żeby nie powstała nam zbyt rzadka potrawa) i dodajemy odrobinę smalcu. Doprawiamy i gotowe :)

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 04 stycznia 2015
Wielkie brawa za pamięć i dodanie właśnie takiej niecodziennej i jak dla mnie nieznanej potrawy, tak jak... Czytaj całość »
Wielkie brawa za pamięć i dodanie właśnie takiej niecodziennej i jak dla mnie nieznanej potrawy, tak jak napisałaś "ocalić od zapomnienia" !!!
A zupkę zrobię jak najszybciej, bo bardzo zachęcająco mi zapachniała :) Uściski specjalne :)
Marusia26 24 stycznia 2015
Dziękuję za ten przepis. Zabieram go. Jest dla mnie idealny ze względu na ogromny ból stawów. Na galaratę juz... Czytaj całość »
Dziękuję za ten przepis. Zabieram go. Jest dla mnie idealny ze względu na ogromny ból stawów. Na galaratę juz patrzeć nie mogę. A ta potrawa to połączenie mojego "leku " z kapustą. :)
kulinarnagosia 19 stycznia 2017
Tak, tak, takie stare przepisy trzeba przypominać. Zdrowo, prosto i jakże smacznie :)
Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe
  • włoszczyzna taka jak do rosołu
  • pół głowki kapusty (małej główki)
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony
  • łyżka smalcu do okraszenia potrawy
Składniki