Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę pracochłonna, ale uważam, że czasem warto poświęcić czas dla ulubionego dania. :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 159
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 159
Składniki
Kapustę trzeba oczyść z zewnętrznych liści. Główkę wkładam do osolonego wrzątku, gotuję ok 10 min. Odlewam wodę i studzę kapustę. W tym czasie kiedy kapusta stygnie kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy kapusta już jest na tyle chłodna, że nie parzy rąk wierzch kapusty ścinam i wydrążam środek, siekam go, podduszam na patelni. Przekładam do miski. Na rozgrzaną oliwę wrzucam kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Chwilę duszę i dodaję do podduszonej kapusty. Na powstałym tłuszczu podsmażam warzywa. Podlewam połową szklanki bulionu warzywnego, duszę kilka minut. Dodaję kapustę z wędliną, warzywa, wbijam jajka, mieszam, przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą. Farszem napełniam główkę kapusty i przykrywam wierzchnimi liśćmi. W garnku zagotowuję resztę bulionu warzywnego, dodaję przyprawy. Kapustę, wkładam i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut. Czasem zamiast kiełbasy i boczku dodaję pieczarki. :) Pyszne :) Smacznego !