Kapusta nadziewana.

Kapusta nadziewana.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Marusia26
Trochę pracochłonna, ale uważam, że czasem warto poświęcić czas dla ulubionego dania. :)

Składniki

  • Główka kapusty
  • Włoszczyzna
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 2 jajka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • olej
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kolendra, sól, pieprz
  • Jeśli ktoś lubi może dodać po 20 dkg kiełbasy i boczku wędzonego lub ok 30- 50 dkg pieczarek

Przygotowanie

  1. Kapustę trzeba oczyść z zewnętrznych liści.

    Główkę wkładam do osolonego wrzątku, gotuję ok 10 min.
    Odlewam wodę i studzę kapustę.

    W tym czasie kiedy kapusta stygnie kiełbasę i boczek kroję w kostkę.

    Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.

    Kiedy kapusta już jest na tyle chłodna, że nie parzy rąk wierzch kapusty ścinam i wydrążam środek, siekam go, podduszam na patelni. Przekładam do miski.

    Na rozgrzaną oliwę wrzucam kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Chwilę duszę i dodaję do podduszonej kapusty.

    Na powstałym tłuszczu podsmażam warzywa. Podlewam połową szklanki bulionu warzywnego, duszę kilka minut.

    Dodaję kapustę z wędliną, warzywa, wbijam jajka, mieszam, przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą.

    Farszem napełniam główkę kapusty i przykrywam wierzchnimi liśćmi.

    W garnku zagotowuję resztę bulionu warzywnego, dodaję przyprawy. Kapustę, wkładam i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.

    Czasem zamiast kiełbasy i boczku dodaję pieczarki. :)

    Pyszne :) Smacznego !

Komentarze do przepisu (3)

Zazula1 11 sierpnia 2014
Ciekawe danie,muszę je wypróbować:)
Marusia26 25 sierpnia 2014
Naprawdę smaczne i niedrogie. :)
Konto usunięte 01 października 2014
interesujący przepis :-) myślę, że tak przygotowana kapusta jest pyszna :-), muszę zrobić wg Twojego przepisu :-)
Składniki
  • Główka kapusty
  • Włoszczyzna
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula
  • 2 jajka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • olej
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kolendra, sól, pieprz
  • Jeśli ktoś lubi może dodać po 20 dkg kiełbasy i boczku wędzonego lub ok 30- 50 dkg pieczarek
Składniki