Kapustę trzeba oczyść z zewnętrznych liści.
Główkę wkładam do osolonego wrzątku, gotuję ok 10 min.
Odlewam wodę i studzę kapustę.
W tym czasie kiedy kapusta stygnie kiełbasę i boczek kroję w kostkę.
Cebulę i czosnek kroję w kosteczkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Kiedy kapusta już jest na tyle chłodna, że nie parzy rąk wierzch kapusty ścinam i wydrążam środek, siekam go, podduszam na patelni. Przekładam do miski.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Chwilę duszę i dodaję do podduszonej kapusty.
Na powstałym tłuszczu podsmażam warzywa. Podlewam połową szklanki bulionu warzywnego, duszę kilka minut.
Dodaję kapustę z wędliną, warzywa, wbijam jajka, mieszam, przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą.
Farszem napełniam główkę kapusty i przykrywam wierzchnimi liśćmi.
W garnku zagotowuję resztę bulionu warzywnego, dodaję przyprawy. Kapustę, wkładam i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.
Czasem zamiast kiełbasy i boczku dodaję pieczarki. :)
Pyszne :) Smacznego !
Komentarze do przepisu (3)