Kapusta młoda

Przepis dnia 2016-06-03
Kapusta młoda
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Ta wiosenna potrawa doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami

Składniki

  • Kapusta młoda 1 główka
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Kiełbasa 15 dag
  • Koperek 1 pęczek
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Sok z ½ cytryny
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Kiełbasę kroimy w kostkę i również podsmażamy.

  2. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do niej marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość sparzamy gorącą wodą, którą później wylewamy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wlewamy do niedużą ilość wody. Całość gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie, do kapusty dolewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny oraz dodajemy podsmażoną cebulę i kiełbasę. Gotujemy potrawę do miękkości.

  3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mąką się zarumieni, przelewamy zasmażkę do ugotowanej kapusty i dokładnie mieszamy. Dodajemy do potrawy posiekany drobno koperek i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie można dodać odrobinę cukru.

Komentarze do przepisu (9)

Docherro 31 maja 2016
Uwielbiam..
GREGORHSPEED 31 maja 2016
No co można napisać? Po prostu rewelacyjny smak młodej kapusty <3 To jest to! Zawsze czekamy z... Czytaj całość »
No co można napisać? Po prostu rewelacyjny smak młodej kapusty <3 To jest to! Zawsze czekamy z niecierpliwością <3 Pycha <3
Futka 01 czerwca 2016
Przepyszna! Uwielbiam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kapusta młoda 1 główka
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Kiełbasa 15 dag
  • Koperek 1 pęczek
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Sok z ½ cytryny
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka 2 łyżki
Składniki