Kapusta duszona z rożnymi mięsami

Kapusta duszona z rożnymi mięsami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Lubicie kapustę ? Jak ją połączycie z mięsem to wyjdzie coś na podobieństwo bigosu

Składniki

  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 500 g karkówki
  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 pętka wędzonej kiełbasy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego regano

Przygotowanie


  1. Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Karkówkę pokrojoną w kawałki, polędwiczkę także, mięsa smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu.. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, wrzuciłem na patelnię. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła.
    Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Kiełbasę pokroiłem w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem.
    Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele, listki laurowe, cukier i pozostałe przyprawy. Gotowałem, aż kapusta zrobiła się miękka.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 09 marca
No, na bogato taka kapusta :-)
konhambos 10 marca
Jest tak pyszna, ze nawet oregano z listy skladników polknelo "o" :)
Futka 13 marca
Wyborna! <3
Składniki
  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 500 g karkówki
  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 pętka wędzonej kiełbasy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego regano
Składniki