Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak zabielany z boczkiem"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 68
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 126
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 68
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 126
Składniki
Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, opłucz i rozdrobnij. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim boczek oraz cebulę. Dołóż rozdrobnioną włoszczyznę. Mieszając, smaż 5 minut.
Następnie dodaj kapustę. Całość zalej bulionem. Gotuj jeszcze 30 minut. 15 minut przed końcem gotowania dołóż ziemniaki. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dolej śmietanę (rozrobioną w 1/2 szkl. gorącego wywaru).
Zupę przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Udekoruj ziołami. Podawaj np. z bagietką.
Wersja dietetyczna
Nie obsmażaj warzyw na oleju. Zalej je bulionem i ugotuj. Zrezygnuj też z boczku. Zamiast niego dodaj kawałki kurczaka albo indyka. Śmietanę zastąp jogurtem naturalnym.Źródło: Tina