Kapuśniak z Kiszonej Kapusty.

Kapuśniak z Kiszonej Kapusty.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Czasem lubimy się trochę pokwasić,a zwłaszcza w taką jesienną pogodę.

Składniki

  • 3 l zupy
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 długie laski podwędzanej kiełbasy
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ziemniaki(ilość w zależności od tego czy lubicie zupy gęste czy raczej wodniste)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku wedle uznania
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki do zasmażki

Przygotowanie

  1. Ćwiartki opłukać,przekroić na pół,wrzucić do garnka z zimną wodą ,zagotować,zebrać szumy,włożyć pietruszkę-natkę tak,aby łodyżki wystawały poza garnek,żeby można było ją łatwo usunąć,zmniejszyć ogień,i gotować 15 min.
    Warzywa obrać i pokroić na plasterki i półplasterki,wrzucić warzywa do wywaru,dodać sól,listki i ziele angielskie,gotować na małym ogniu kolejne 15 min.
    Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę,wrzucić do zupy,gotować na wolnym ogniu 10 min.następnie wrzucić posiekaną kiszoną kapustę,nigdy nie płuczę,lubimy się pokwasić,wsypujemy majeranek i gotujemy na wolnym ogniu przez ok.15 min.
    Dodajemy przecier pomidorowy,doprawiamy pieprzem,solą.
    Kiełbasę pokroić w kosteczkę i przyrumienić na odrobinie oleju lub masła,na patelni,następnie przełożyć do zupy a na reszcie oleju zrobić zasmażkę,tzn.wsypać na rozgrzany olej mąkę,cały czas mieszając,dolewać zupę i mieszać energicznie,całość przelać do garnka z zupą,zagotować.
    Kapuśniak przeważnie przygotowuje się na żeberkach,z dodatkiem boczku u mnie skromniejsza wersja.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 26 września 2018
Pyszny kapusniak! na rosole z kurczaka jeszcze nie probowalam- musi byc przez to delikatniejszy!
bryssska 26 września 2018
Uwielbiam ;-d
kucharka-amatorka 26 września 2018
Za kapuśniaczkiem w moim domu wszyscy przepadają.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 l zupy
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 długie laski podwędzanej kiełbasy
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ziemniaki(ilość w zależności od tego czy lubicie zupy gęste czy raczej wodniste)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do smaku wedle uznania
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki do zasmażki
Składniki