Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapuśniaczki"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4420
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 845
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4420
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 845
Składniki
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli używasz starszej i mocno ukiszonej kapusty, musisz ją wcześniej wypłukać, a następnie pozostawić do ocieknięcia i porządnie odcisnąć. Odciśniętą kapustę ułóż na desce do krojenia i posiekaj ostrym nożem na niewielkie kawałki.
Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z odrobiną soli (w zależności jak kwaśna była kapusta), sporą szczyptą pieprzu i połową łyżeczki kminku.
Do mąki dodaj smalec (powinien mieć temperaturę pokojową, więc należy odpowiednio wcześnie wyjąć go z lodówki) oraz jedno całe jajko. Na koniec wrzuć odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną.
Z przygotowanych składników zagnieć w rękach gładkie ciasto. Odłóż je do lodówki na około 15 minut, aby tłuszcz stężał. Schłodzone ciasto umieść na stolnicy i rozwałkuj na prostokątny płat o grubości około 1 cm. Przełóż go na wyłożoną pergaminem blachę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wstaw blachę z ciastem kapuścianym. Piecz na złoty kolor około 15 minut. Po wyjęciu pokrój chrupiące ciasto na mniejsze kapuśniaczki. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety