Kapuściane kotlety

Kapuściane kotlety
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Siekane drobiowe kotlety z papryką, przykryte młodą kapustą, zapiekane w piekarniku

Składniki

  • ½ główki kapusty młodej
  • ½ łyżki Vegety
  • Marchew
  • ½ łyżeczki octu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 jajka
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Papryka czerwona
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, warzywa zalewamy wodą, dodajemy Vegetę i gotujemy
    2. Pod koniec gotowania wlewamy ocet i zagęszczamy mąką (1 łyżka) rozrobioną w niewielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy i odstawiamy na bok

  2. 3. Mięso kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski i wbijamy jajka, wsypujemy mąki (4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki maki pszennej), sól, paprykę ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz wlewamy ketchup. Dokładnie mieszamy

  3. 4. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego i smażymy z obu stron

  4. 5. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    6. Na każdy kotlet kładziemy kapustę i posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem
    7. Zapiekamy w 180 ° C do chwili rozpuszczenia się sera

  5. 8. Kotlety gotowe
    9. Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 25 maja
PYCHOTKA :))
Biorę wcześniej, bo jeszcze mi zabraknie ;p
konhambos 27 maja
Wygladaja bardzo apetycznie
KORAL 29 maja
Bardzo fajny pomysł i świetne wykonanie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ główki kapusty młodej
  • ½ łyżki Vegety
  • Marchew
  • ½ łyżeczki octu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 jajka
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Papryka czerwona
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego
Składniki