Kapuściane

Kapuściane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kinga-now
Kotlety z kapusty to proste w wykonaniu danie i idealne na postne dni. Do kotletów najczęściej podaję ziemniaczki i buraczki z papryką. Dobry sposób na wykorzystanie kapusty jaka została po robieniu gołąbków. Smacznego!

Składniki

  • średnia główka kapusty
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • jajko
  • majeranek
  • mała cebula

Przygotowanie

  1. Od kapusty odciąć głąb i ugotować do miękkości. Ja często wykorzystuję kapustę, która zostaje od gołąbków tylko dłużej ją gotuję. Po ugotowaniu kapustę tniemy na mniejsze części i odsączamy mocno wodę ( ile się da najwięcej). Mielimy razem z cebulą przez maszynkę. Dodajemy sypką bułkę tartą, która wciągnie nadmiar wody, jajko i doprawiamy przyprawami do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Świetnie smakują z ziemniaczkami i buraczkami z papryką. Polecam!

Składniki
  • średnia główka kapusty
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • jajko
  • majeranek
  • mała cebula
Składniki