Kapuściana zapiekanka z ziemniakami

Kapuściana zapiekanka z ziemniakami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewka16
Pyszne i zdrowa danie na obiad lub kolację. Rewelacyjne dla zapracowanych, wystarczy pokroić warzywa a resztę zrobi piekarnik :)

Składniki

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1/2 kapusty bialej średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka słodka większa
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • Olej rzepakowy
  • sól, pieprz, majeranek
  • 20 dkg sera żóltego twardszego
  • Naczynie żaroodporne z pokrywką

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Ziemniaki i paprykę w średnią. Marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Kapustę poszatkować.

    W dużym rondlu zeszklić cebulkę na oleju. Dodać ziemniaki a po ok. 10 minutach kapustę. Podlać ½ szklanki wody. Dusić mieszając ok. 20 minut.

  2. W międzyczasie przygotować resztę składników. Natkę posiekać, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.

    O podduszonej kapusty dodać marchew, paprykę i pietruszkę. Doprawić sola i pieprzem do smaku. Wymieszać. Masę przełożyć do naczynia.

  3. W miseczce ubić jajka trzepaczką (lub mikserem), dodać mleko i mąkę. Ubijać chwilę aż do roztrzepania mąki. Takim „ciastem” zalać masę kapuścianą. Po wierzchu posypać serem i majerankiem.

    Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w 180 stopniach.
    Podawać na ciepło.

  4. PS.
    Zapiekanka nie traci maku po odgrzaniu dlatego nadaje się nawet na pudełkowy lunch do pracy.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 11 maja
Świetna, uwielbiam takie zapiekanki :)
ewka16 11 maja
dziękuję
Składniki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1/2 kapusty bialej średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka słodka większa
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • Olej rzepakowy
  • sól, pieprz, majeranek
  • 20 dkg sera żóltego twardszego
  • Naczynie żaroodporne z pokrywką
Składniki