Kanie a'la schabowe w mojej panierce

Kanie a'la schabowe w mojej panierce
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Kanie cenione są ze względu na wyjątkowy smak . Jak przygotować kanie, by były najsmaczniejsze? U mnie cuda stwarza panierka mojego pomysłu, spróbujcie .

Składniki

  • 2 kapelusze kani
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • zmielone siemię lniane 2 czubate łyżki
  • bułka tarta 2 czubate łyżki
  • kilka listków świeżego lubczyku
  • gałązka natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. PANIERKA.
    Siemię lniane, listki lubczyku i pietruszki mielimy w młynku do kawy i mieszamy pół na pół z bułką tartą.

    Grzyby dokładnie oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostały same kapelusze.

  2. W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzyku rozsypujemy gotową panierkę.
    Kanie oprószamy mąką, potem obtaczamy z obydwu stron w jajku, a następnie w panierce.

  3. Na grubej patelni rozgrzewamy olej i smażymy grzyby z każdej strony po około 3-4 minuty aż będą rumiane.
    Można ozdobić kotlety listkami natki pietruszki.
    Podajemy od razu po zdjęciu z patelni.
    Chrupkość i smak gwarantowane.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 20 września 2017
Kanie ... czas na nie chciałoby się powiedzieć ;)
Ile osób, tyle przepisów. U nas bardziej na ostro z... Czytaj całość »
Kanie ... czas na nie chciałoby się powiedzieć ;)
Ile osób, tyle przepisów. U nas bardziej na ostro z dodatkiem papryczek chilli :)
Pychotka z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw :)
KORAL 20 września 2017
Szkoda że wszystkie zjedliśmy, bo słyszałam że można z nich zrobić dobre flaczki......
Nevermore dziękuję :)
Nevermore 20 września 2017
Nie ma za co :)
Tak ad rem, to jeszcze będą, może sąsiad "coś" podrzuci, tak jak w naszym przepadku ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kapelusze kani
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • zmielone siemię lniane 2 czubate łyżki
  • bułka tarta 2 czubate łyżki
  • kilka listków świeżego lubczyku
  • gałązka natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
  • sól, pieprz
Składniki