Kanie a`la flaczki

Kanie a`la flaczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecam.

Składniki

  • 4 nieduże kapelusze kani
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały korzeń selera
  • biała część pora
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, wg uznania ( u mnie sporo )
  • 1 łyżka koncentratu

Przygotowanie

  1. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem.

    Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg uznania. Po osuszeniu pokroiłem je w dość szerokie paski. Na patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby.

    Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 05 września 2017
Ale fajne. U mnie też by było sporo :D.
Bellapi 06 września 2017
nie mam kani ale z braku laku z boczniaków też będzie super :)
BEATA1978 11 września 2017
Mniam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 nieduże kapelusze kani
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały korzeń selera
  • biała część pora
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, wg uznania ( u mnie sporo )
  • 1 łyżka koncentratu
Składniki