Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kanapka na ciepło"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 128
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 128
Składniki
Przygotuj sos holenderski. Masło włóż do rondla, roztop. Na rondelku z wrzątkiem postaw metalową miskę tak, aby dno naczynia nie dotykało wody.
Do miski włóż żółtka oraz sok z cytryny i ubijaj, aż podwoją objętość. Do żółtek stopniowo dodawaj po łyżce gorącego masła cały czas ubijając, aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Malutką miseczkę wyłóż folią spożywczą, by wystawała poza naczynie. Do środka wlej łyżeczkę oliwy i wbij ostrożnie jajko, tak, by żółtko się nie rozlało.
Ciasno zawiń w folię, starając się usunąć powietrze. W ten sam sposób przygotuj drugie jajko. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, do garnka włóż woreczki z jajkami, tak, by ich końce wystawały poza garnek. Gotuj na małym ogniu 3-4 min (białko powinno być ścięte a żółtko płynne).
W międzyczasie na patelni podsmaż bekon lub boczek a bułeczki opiecz w tosterze lub piekarniku. Na każdej bułeczce ułóż po 2 plasterki bekonu lub boczku. Jajka wyjmij z folii i delikatnie ułóż na bułce. Polej sosem holenderskim.
30 minut. Porcja: 590 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie