Kalmary z krewetkami

Kalmary z krewetkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Idealne danie na gorąco wieczory, spotkania w gronie znajomych czy też wystawne kolacje.

Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • 2 czerwone chilli (całe)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży majeranek
  • owoce morza - wg uznania - my mieliśmy 250g krewetek surowych i 500g kalmarów (krojone w pierścienie)
  • sok z 2 cytryn (plus starta skórka z nich)
  • 1-2 bagietki

Przygotowanie

  1. oliwę z oliwek rozgrzej na patelni (całe dno musi być zakryte) . wrzuć na to posiekaną chilli (jak chcesz, by było ostrzejsze, to zostaw pestki) i skórkę z cytryny. jak zaczną skwierczeć, to zacznij mieszać.

  2. Czosnek wyduś i wrzuć na tę patelnię z posiekaną natką i majerankiem. Przemieszaj i wrzuć na to owoce morza. Trzymaj tak, dopóki owoce będą dobrze wysmażone.
    Dodaj sok z cytryn i poduś chwilę. Do smaku można dodać sól.

    Podawać z bagietką.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 24 maja 2014
Zdecydowanie moje klimaty :)
misiakiwkuchni 24 maja 2014
cieszę się :) i smacznego życzę!
Składniki
  • Oliwa z oliwek
  • 2 czerwone chilli (całe)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży majeranek
  • owoce morza - wg uznania - my mieliśmy 250g krewetek surowych i 500g kalmarów (krojone w pierścienie)
  • sok z 2 cytryn (plus starta skórka z nich)
  • 1-2 bagietki
Składniki