Kalmary w warzywach

Kalmary w warzywach
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fafiatko
smażone krążki kalmarów w warzywach

Przygotowanie

  1. Miałam świeżego kalmara, wiec musiałam go oczyścić, wyciąć twarde części w tym "plastikowy" szkielet. Jak się kupuje gotowe tuby to warto zdjąć " folie" z zewnątrz. Ze swojej też musiałam zdjąć.
    Kroje czosnek na drobne plasterki, cebule w piórka, cukinie w pół talarki a paprykę na "frytki" , pomidory w kostkę.
    Na patelni na oliwie, na małym ogniu przesmażam cebulę, jak się zeszkli dodaje czosnek i chili, po paru minutach już na większym ogniu dodaje paprykę i cukinię. Jak się trochę przesmażą dodaje pomidory i czekam aż się zaczną lekko rozpadać. wtedy całość doprawiam do smaku. Warzywa przesuwam w kąt patelni i na dosyć dużym ogniu przesmażam krażki kalmara aż się zbieli, czyli koło 2 min po każdej stronie.

  2. Po wyłączeniu gazu danie posypuję kolendrą. Najbardziej smakuje mi gdy jem tą potrawę podpieczonym na gazie chlebkiem pita. Uwielbiam jeść rekami.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 14 stycznia 2018
Kalmary, mniam xD
Kto nie lubi owoców morza, ten się nie zna ;)
Super, pycha :D
fafiatko 14 stycznia 2018
dzieki, spróbujesz a nie pozalujesz
Nevermore 14 stycznia 2018
Kalmary znam jeszcze z czasów słusznie minionych ;)
Kupowało się takie w sklepach rybnych i sałatki były... Czytaj całość »
Kalmary znam jeszcze z czasów słusznie minionych ;)
Kupowało się takie w sklepach rybnych i sałatki były pyszne, a to już ponad 30 lat minęło xD
Pycha, ale już chyba, o tym pisałem :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki