Kalmary w czosnku

Kalmary w czosnku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fafiatko
Delikatne kalmary w aromatycznych przyprawach

Składniki

  • kalmary 200g na osobę- u mnie mrozone w kawalkach
  • Cebula
  • czosnek 5 ząbków
  • oliwa do smażenia
  • chili, kumin , kolendra- po szczypcie
  • Sól
  • nać kolendry
  • cytryna- sok z połówki

Przygotowanie

  1. Na patelni na małym ogniu zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę.
    Następnie podkręciłam ogień do maksimum i dodałam pokrojone w kawałki kalmary, pokrojony czosnek i chili.
    Po dosłownie dwóch minutach obróciłam je i dodałam ulubione przyprawy- kumin i kolendrę.
    Gdy kalmary przestana być szkliste dodałam wyciśnięty sok z cytryny i odrobinę soli.
    Po minucie wyłączyłam ogień i całość posypałam nacią kolendry.
    Kalmary najlepiej smakują z sosem czosnkowym, pomidorami i grzankami z czosnkiem.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (25)

bryssska 26 kwietnia 2018
Fajnie wygląda ;-)))
Nevermore 26 kwietnia 2018
OMG, co za pyszności :D
Kalmary są pyszne i od czasów słusznie minionych je uwielbiam. Pamiętam, jak... Czytaj całość »
OMG, co za pyszności :D
Kalmary są pyszne i od czasów słusznie minionych je uwielbiam. Pamiętam, jak kupowałem w sklepach rybnych, a takie były wtedy, duże puszki z kalmarami w wodzie.
Potem były z tego sałatki, ale też, jak w Twoim przepisie lądowały na patelni z różnymi przyprawami. Choć tych ostatnich, to było, jak na lekarstwo, ale jak ktoś chciał, to miał xD

Pycha, kradnę parę na południowe małe co nieco ;)
GREGORHSPEED 26 kwietnia 2018
Wspaniałe połączenie <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalmary 200g na osobę- u mnie mrozone w kawalkach
  • Cebula
  • czosnek 5 ząbków
  • oliwa do smażenia
  • chili, kumin , kolendra- po szczypcie
  • Sól
  • nać kolendry
  • cytryna- sok z połówki
Składniki