Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Przepis dnia 2018-06-06
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

Składniki

  • 3 kalarepy
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta mielonej chili (lub więcej)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki selera i rozdrobnione ząbki czosnku smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mięso mielone, całość smażymy około 5 minut. Do mięsa dolewamy passatę i wodę, dodajemy chili, cynamon, oregano, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynów, odstawiamy. Kalarepę obieramy, kroimy na pół i wydrążamy (ok. 1 cm od brzegów). Można oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową - taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut - do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia, wtedy wszystko ładnie nam się zarumieni. Przed podaniem całość posypujemy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 04 czerwca 2018
Smaczny farsz i to w kalarepie!
Nevermore 04 czerwca 2018
No i czego chcieć więcej :) Chrupkość kalarepy i to super przyprawione mięsko oraz chili :D
U mnie to penie... Czytaj całość »
No i czego chcieć więcej :) Chrupkość kalarepy i to super przyprawione mięsko oraz chili :D
U mnie to penie byłyby dwie łyżki ;)
Pyszne żarełko :)
GREGORHSPEED 04 czerwca 2018
Jak ona pysznie wygląda <3
Składniki
  • 3 kalarepy
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta mielonej chili (lub więcej)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki