Kalafiorowe burgery z pikantną salsą

Kalafiorowe burgery z pikantną salsą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Proste, szybkie i smaczne danie - burgery z kalafiora i komosy ryzowej, a do nich owocowo-pikantna salsa.

Składniki

  • BURGERY:
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1/2 kalafiora
  • 90 g sera górskiego
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • SALSA:
  • 1/2 mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • chilli wg. uznania

Przygotowanie

  1. Komose przeplukac goraca woda, dodac podwójna ilosc wody i szczypte soli, zagotowac i pozostawic na malym ogniu ok. 15 min, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.
    Rózyczki kalafiora zagotowac na parze, a w miedzyczasie zetrzec ser i posiekac czosnek i dymke.
    Polowe kalafiora i komose drobno zmiksowac, druga polowe kalafiora rozdrobic widelcem i dodac do puree razem z serem, dymka, czosnkiem i jajkiem. Doklanie wymieszac i doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i papryka.
    Mase podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac burgera i smazyc na zloty kolor.
    Mozna je równiez posmarowac oliwa i piec w temp. 175° C do uzyskania zlotego koloru.

  2. W miedzyczasie przygotowac salse.
    Przepolowic ogórka, wydrazyc pestki i pokroic go w kostke.
    Mango równiez pokroic w kostke, cebule, chili i kolendre drobno posiekac.
    Wszystko wymieszac z sokiem cytryny i miodem, doprawic sola i pieprzem.

  3. Burgery podawac z pikantna salsa, ewentualnie z innymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (18)

fafiatko 23 czerwca 2018
Przepyszne! az nabralam apetytu!
Docherro 23 czerwca 2018
Super danie:)
ErJot 24 czerwca 2018
Apetyczne danie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BURGERY:
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1/2 kalafiora
  • 90 g sera górskiego
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • SALSA:
  • 1/2 mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • chilli wg. uznania
Składniki