Kalafiorowa bomba

Kalafiorowa bomba
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Bardzo smaczne i wbrew pozorom lekkie danie - kalafior z warstwa chudego wolowego miesa, i plastrami chudej szynki i bekonu. Do tego lekki jasny sos zblizony do beszamelowego. Danie doskonale smakuje bez ziemniaków, kto chce moze je oczywiscie dolaczyc jako dodatek.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 600 g chudej mielonej wołowiny
  • 6 plastrów bekonu
  • 4 plastry chudej szynki
  • 1 mała bułeczka lub 2 tosty
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • LEKKI JASNY SOS:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wody z gotowania kalafiora
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 4-6 łyżek tartego sera lub 2 łyżki sera topionego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. pietruszki)

Przygotowanie

  1. Usunac wszystkie liscie z kalafiora i naciac glaba na krzyz. Blanszowac kalafiora we wrzacej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie wyjac go i zebrac wode - bedzie potrzebna do sosu.
    Buleczke namoczyc w mleku lub w bulionie i wycisnac, cebule pokroic w kostke i podsmazyc.
    Wymieszac mieso mielone, jajko, musztarde, bulke, cebule oraz sól i üieprz i ugnesc na jednorodna mase. Umiescic kalafiora w foremce do pieczenia glabem do dolu i oblepic go miesem mielonym.

  2. Warstwe miesa wylozyc plastrami szynki i bekonu.Najlepiej zaczac od szynki a potem luki wypelnic bekonem, ukladac plastry zawsze od góry, gdyz szynka i bekon troche sie marszcza w czasie pieczenia.
    Piec bombe ok 40 min. w temp. 180° C.
    Z mielonego miesa i bekonu wyjdzie troche tluszczu, który zmiesza sie z odrobina wody z kalafiora i zbierze się w foremce. Mozna nim od czasu do czasu polac bombe, wtedy chuda szynka nie wyschnie.
    Na 10 minut przed końcem pieczenia zrobic sos beszamelowy: ziola drobno posiekac,, w rondelku rozgrzac maslo, dodac make i od razu dobrze wymieszac. Powstaje musujaca, biala masa, która trzeba jeszcze podgrzewac przez 30 sekund, ciagle mieszajac.
    Nastepnie dodac wode z gotowania kalafiora i mleko i od razu wszystko dobrze wymieszac i zagotowac, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, dodac ziola i ser i doprawic sola i pieprzem.

  3. Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 14 września
Świetny przepis, teraz będzie za mną chodzi:)
Obserwator 15 września
Robiłem podobnie, ale troszkę inaczej. Super.
BEATA1978 19 września
To danie jest super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 mały kalafior
  • 600 g chudej mielonej wołowiny
  • 6 plastrów bekonu
  • 4 plastry chudej szynki
  • 1 mała bułeczka lub 2 tosty
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • LEKKI JASNY SOS:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml wody z gotowania kalafiora
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 4-6 łyżek tartego sera lub 2 łyżki sera topionego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. pietruszki)
Składniki