Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i wbrew pozorom lekkie danie - kalafior z warstwa chudego wolowego miesa, i plastrami chudej szynki i bekonu. Do tego lekki jasny sos zblizony do beszamelowego. Danie doskonale smakuje bez ziemniaków, kto chce moze je oczywiscie dolaczyc jako dodatek.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 437
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 437
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Składniki
Usunac wszystkie liscie z kalafiora i naciac glaba na krzyz. Blanszowac kalafiora we wrzacej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie wyjac go i zebrac wode - bedzie potrzebna do sosu. Buleczke namoczyc w mleku lub w bulionie i wycisnac, cebule pokroic w kostke i podsmazyc. Wymieszac mieso mielone, jajko, musztarde, bulke, cebule oraz sól i üieprz i ugnesc na jednorodna mase. Umiescic kalafiora w foremce do pieczenia glabem do dolu i oblepic go miesem mielonym.
Warstwe miesa wylozyc plastrami szynki i bekonu.Najlepiej zaczac od szynki a potem luki wypelnic bekonem, ukladac plastry zawsze od góry, gdyz szynka i bekon troche sie marszcza w czasie pieczenia. Piec bombe ok 40 min. w temp. 180° C. Z mielonego miesa i bekonu wyjdzie troche tluszczu, który zmiesza sie z odrobina wody z kalafiora i zbierze się w foremce. Mozna nim od czasu do czasu polac bombe, wtedy chuda szynka nie wyschnie. Na 10 minut przed końcem pieczenia zrobic sos beszamelowy: ziola drobno posiekac,, w rondelku rozgrzac maslo, dodac make i od razu dobrze wymieszac. Powstaje musujaca, biala masa, która trzeba jeszcze podgrzewac przez 30 sekund, ciagle mieszajac. Nastepnie dodac wode z gotowania kalafiora i mleko i od razu wszystko dobrze wymieszac i zagotowac, a nastepnie gotowac na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, dodac ziola i ser i doprawic sola i pieprzem.
Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.