Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1309
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 482
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1309
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 61
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Kalafior podzielić na różyczki,ugotować al dente w osolonej wodzie,odsączyć i wyłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Szynkę pokroić w paseczki i wyłożyć na kalafiora.
W garnuszku roztopić łyżkę masła,dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor.Do zasmażki wlewać mleko cały czas mieszając.Zagotować i odstawić.
Żółtka wymieszać z kremówką i wlać do sosu energicznie mieszając.Ser żółty zetrzeć i połowę dodać do sosu.Przyprawić gałką,tymiankiem,solą i pieprzem.Wymieszać i zalać równomiernie kalafiora.Wierzch posypać resztą sera,bułką tartą i kawałeczkami masła.
Zapiekać ok 20-25 min w temp.180 st