kalafior zapiekany z szynka

Przepis dnia 2013-05-16
kalafior zapiekany z szynka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: anetaa26
Uwielbiam kalafiora pod kazda postacia- zapiekany, gotowany, w salatkach. Moja najnowsza propozycja to kalafior zapiekany z szynka, w zalewie z mleka i jaj- zdrowe, pyszne i przesmaczne! Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com z moimi drobnymi zmianami.

Składniki

  • kalafior (glowka ok 800-1000g)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g szynki drobiowej pokrojonej w plastry
  • lyzka masla
  • koperek, sol, pieprz

Przygotowanie

  1. Kalafior oczyscic, pokroic na mniejsze rozyczki, umyc. Gotowac go we wrzacej wodzie 3 minuty- po tym czasie odcedzic i wystudzic.

    Forme zaroodporna wysmarowac maslem (u mnie okragla, srednica 24 cm).

    Jajka ubic w misce, dodac przyprawy, koperek i mleko, polaczyc. Plastry szynki pokroic w paseczki.

    Polowe kalafiora wylozyc do natluszczonej formy, posypac polowa szynki. Na to wylozyc pozostala czesc kalafiora, posypac szynka. Calosc rownomiernie zalac jajkami ubitymi z mlekiem.

    Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Komentarze do przepisu (10)

renka 15 maja 2013
Chętnie spróbuję takiego kalafiora,pieczonego jeszcze nie jadłam -)
szczotka_od_kija 15 maja 2013
pięknie wygląda, kciuka masz:)
Maudie 15 maja 2013
Oj tak tak.....to moje smaki bo podobnie jak Ty kalafiorka uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior (glowka ok 800-1000g)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g szynki drobiowej pokrojonej w plastry
  • lyzka masla
  • koperek, sol, pieprz
Składniki