Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafior zapiekany z beszamelem"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 64
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 64
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 15 min. Na ostatnie 5 min dodaj różyczki kalafiora. Szynkę pokrój w paski.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, wyjmij ją, a na maśle podsmaż szynkę, też wyjmij.
Do masła przesiej mąkę, kiedy powstanie jasna zasmażka, dodaj mleko. Zagotuj i wsyp bulion w proszku, gotuj na małym ogniu ok. 5 min ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Ziemniaki, kalafior, szynkę i cebulę wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem.
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Udekoruj bazylią.
Czas przygotowania: 75 minut 290 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień