Kalafior zapiekany w piekarniku z sosem czosnkowym

Kalafior zapiekany w piekarniku z sosem czosnkowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Z kalafiora możemy przygotować wiele pysznych dań. Jestem pewna, że każdy z Was chociaż raz jadł kalafiora z bułką tartą albo zupę kalafiorową. Dzisiaj proponuję Wam przepis na kalafiora z curry pieczonego w piekarniku i podanego z sosem czosnkowym.

Składniki

  • kalafior duży (różyczki) 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek 2- 3 łyżki
  • sól
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 400 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • czerwony pieprz około 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki.

    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek (1 łyżka), wkładamy różyczki kalafiora. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy różyczki kalafiora oliwą, następnie solimy i oprószamy curry. Tak przygotowanego kalafiora pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

    W czasie pieczenia przygotowujemy sos do kalafiora. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem, odstawiamy na 20 minut do lodówki.
    Przed podaniem sos dekorujemy, utartym w moździerzu, czerwonym pieprzem.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 25 września
Pyszności!!
konhambos 26 września
Sos czosnkowy to dla mnie nowosc, choc przyzwyczajona jestem do kalafiora z sosem, gdyz w Niemczech jada sie go z... Czytaj całość »
Sos czosnkowy to dla mnie nowosc, choc przyzwyczajona jestem do kalafiora z sosem, gdyz w Niemczech jada sie go z sosem holenderskim. Jednak pomysl z czosnkowym bardzo mi sie podoba i musze przy najblizszej okazji wyprobowac.
fafiatko 27 września
Brzmi jak najsmaczniejsza bajka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior duży (różyczki) 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek 2- 3 łyżki
  • sól
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 400 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • czerwony pieprz około 1/2 łyżeczki
Składniki