Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior zapiekany pod beszamelem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowitą i aromatyczną zapiekankę z kalafiora otulonego beszamelem i serem Mozzarella - prosty sposób na smakowity i pożywny obiad :)

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 150 g startego sera Mozzarella
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól do smaku
  • + 1 listek laurowy

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie, do której dodajemy 1 listek laurowy. W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego.

  2. W płaskim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy. Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu. Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby nie pojawiły się grudki. Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu (* cały czas mieszamy). Sos beszamelowy doprawiamy solą do smaku, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella. Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.

  4. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (5)

luna76 19 września 2015
mmmm, najlepszy jaki jadłam !!! :)
GREGORHSPEED 20 września 2015
Pycha <3
Dorotka1984 10 lutego 2016
A w jakiej temperaturze i ile czasu pieczemy ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 150 g startego sera Mozzarella
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól do smaku
  • + 1 listek laurowy
Składniki