Kalafior z młodymi ziemniaczkami i maślanką

Kalafior z młodymi ziemniaczkami i maślanką
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
To, co uwielbiam - kalafior z bułeczką, podawany z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz maślanką. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, ale bardzo zdrowe, pożywne i jakie smaczne. Mała tradycja polskiej kuchni, która najbardziej przypomina mi smaki dzieciństwa :)

Składniki

  • Kalafior
  • Młode ziemniaczki
  • Pęczek świeżego koperku
  • Bułka tarta
  • Masło
  • + Maślanka naturalna

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste.

    Oskrobane i umyte ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną masła.

    Kalafior gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem czubatej łyżeczki cukru.

    Koperek drobno siekamy.

    W rondelku rozpuszczamy 1,5 łyżki masła i dodajemy około 2,5 łyżeczki bułki tartej i delikatnie ją rumienimy.

  2. Ugotowane ziemniaczki nakładamy na talerze i posypujemy świeżym koperkiem, a kalafior polewamy zarumienioną bułeczką z masłem. Całość podajemy ze szklanką naturalnej maślanki.

    Instrukcja przygotowania dla większości jest chyba zbędna. Jednak jeśli ktoś nie próbował tego zestawienia - czas najwyższy :)

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

ggosienka68 19 czerwca 2014
Oj pyszne, pyszne...pamiętam te smaki i wracam do nich często :)
aaasikkk 19 czerwca 2014
Słuszna propozycja obiadowa na gorące, letnie popołudnie. Lekko i maślanka dla ochłody :)
Konto usunięte 19 czerwca 2014
młody kalafior podany z młodymi ziemniakami....pyszna klasyka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kalafior
  • Młode ziemniaczki
  • Pęczek świeżego koperku
  • Bułka tarta
  • Masło
  • + Maślanka naturalna
Składniki