Kalafior z makaronem pod włoskim beszamelem

Kalafior z makaronem pod włoskim beszamelem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Odkrywamy inny smak kalafiora.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyty kalafior podzielic na różyczki. Zblanszowac w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzic.

  2. Ugotowac makaron - al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.

  3. Przygotowac sos: Mleko wlac do garnka, włożyc liście laurowe. Cebulę naszpikowac ząbkami czosnku, włożyc do mleka i zagotowac. Ostudzic. Przelac przez sito do czystego garnka. Masło roztopic i rozprowadzic z mąką. Mieszając dodawac mleko. Gotowac przez 3 minuty, dodac śmietankę i zagotowac. Przyprawic gałką muszkatałową, solą i pieprzem.

  4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć makaron, ułożyc na nim kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i muszkatem. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.

Komentarze do przepisu (1)

anulka78 26 września 2011
Uwielbiam kalafior w każdej postaci:))) Wypróbuję w najbliższym czasie:)) Pozdrawiam:)
Składniki
Składniki