Kalafior z kurczakiem w cieście francuskim

Kalafior z kurczakiem w cieście francuskim
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
szybkie i pyszne "czyszczenie lodówki" :-)

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 op.
  • ketchup
  • Kalafior, pół małego
  • pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
  • jajko, 1
  • śmietana kwaśna, 3 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • ser, kawałek

Przygotowanie

  1. Kalafiora ugotować al dente. Pierś umyć, oczyścić, pokroic w dosyć drobną kostkę. Przyprawić sola i pieprzem, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jajko zmiksować blenderem ze śmietaną i przyprawami. Ser zetrzec na drobnych oczkach.

  2. Kokilki wysmarować tłuszczem, ciasto podzielić na 6 kwadratów, wyłożyć nim kokilki. Lekko posmarować ketchupem, wyłożyć kalafior i pierś z kurczaka, zalać zalewą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypać startym serem. Piec w temp. 200 stopni ok. 25-30 min. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

mati1 24 stycznia 2014
wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje,na pewno wypróbuje.
sereberko80 24 stycznia 2014
polecam i pozdrawiam :-)
Składniki
  • ciasto francuskie, 1 op.
  • ketchup
  • Kalafior, pół małego
  • pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
  • jajko, 1
  • śmietana kwaśna, 3 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • ser, kawałek
Składniki