Kalafior ~~przysmak Sułtana~~

Kalafior ~~przysmak Sułtana~~
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Lekko słony kalafior przeplatający się ze słodyczą chrupiących migdałów, smak nie do opisania po prostu trzeba spróbować.

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 mała filiżanka sparzonych migdałów i obranych ze skórki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na duże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na lekko zrumienione masło sypiemy pokrojone w niezbyt duże kawałki migdały i na nie wielkim ogniu rumienimy, często mieszając.

  2. Gdy nabiorą złoto-brązowej barwy, oprószamy cukrem i po minucie zestawiamy z ognia. Jaja drobno siekamy i wykładamy na środek talerza, a na około obsypujemy natką pietruszki. Ugotowany kalafior dokładnie odsączamy i układamy różyczki na przygotowanym talerzu.

  3. Całość polewamy masłem z prażonymi migdałami. Podajemy gorący. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (27)

Dolcevita-in-my-kitchen 29 kwietnia 2018
Jakie pyszne danie, super przepis!
GREGORHSPEED 29 kwietnia 2018
Wspaniały pomysł <3
fafiatko 29 kwietnia 2018
Swietne polaczenie smakow, bede musiala wyprobowac
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 mała filiżanka sparzonych migdałów i obranych ze skórki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól
Składniki