Kalafior pod sosem śmietanowym

Kalafior pod sosem śmietanowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenne 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • tarte suszone pomidory - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

  2. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego się sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

  3. Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

    Na inne proste dania zapraszamy na nasz blog. Link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 08 września 2015
Boski obiadek <3
Futka 09 września 2015
Wspaniały i bardzo smakowity kalafior :)
Składniki
  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenne 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • tarte suszone pomidory - 1 łyżeczka
Składniki