Kalafior duszony w mleku kokosowym

Kalafior duszony w mleku kokosowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dosyć często sięgam w swoich inspiracjach kulinarnych, po przebogate smakowo możliwości łączenia produktów, jakie daje kuchnia orientalna. Tak będzie i tym razem... Wykorzystując "tajskie smaki" robię danie ze swojskiego kalafiora! Będzie to delikatny kalafior w złocistej polewie, uzyskanej na bazie mleka kokosowego, z dodatkami kurkumy, słodkiej papryki. Wyrazistość smaku poprawiam nutką chili! Jak wyszło? Czy jest smaczne? Tego nie stwierdzicie patrząc na zdjęcie! Zapraszam do zapoznania się z szczegółowym przepisem, oraz samodzielnego przyrządzenia!

Składniki

  • 450 g kalafiora
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 ziemniaki
  • 100 g świeżego szpinaku

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki.

    W rondlu rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę. Ciągle mieszając dodajemy kurkumę i paprykę, podlewając mlekiem kokosowym (po łyżce), do momentu powstania zagęszczonej pasty.

    Wlewamy gorący bulion, resztę mleka, mieszamy, solimy i zagotowujemy.

    Do sosu przekładamy różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Dusimy do ich miękkości (około kwadransa). Dodajemy szpinak, gotujemy przez minutkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 28 stycznia 2021
No,no... Cudowna kompozycja i z pewnością tak smakuje.
Gratuluję :-)
Futka 28 stycznia 2021
Kalafior w wersji luksusowej <3 Cudnowy przepis. Wypróbuję z przyjemnością :)
KulinarnaChwila 29 stycznia 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • 450 g kalafiora
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 ziemniaki
  • 100 g świeżego szpinaku
Składniki