Kajzerki nadziewane mięsem mielonym

Kajzerki nadziewane mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Kajzerki nadziewane mięsem mielonym to świetna propozycja na danie obiadowe a także prosty sposób na urozmaicenie sobie śniadań lub kolacji. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem, są bardzo smaczne, pożywne i sycące.

Składniki

  • 8 bułek kajzerek
  • 800 g mielonego mięsa
  • 2 średnie czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Z kajzerek odcinamy wierzchy, tak by dolna część bułki była znaczne większa, wyjmujemy z nich miękisz a następnie namaczamy go w zimenej wodzie i dokładnie odciskamy.
    Obraną cebulę drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części.

  2. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odciśnięty miękisz z bułek oraz posiekaną cebulę, wszystko doprawiamy do smaku solą, sporą ilością czarnego pieprzu, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Mięsną masę starannie wyrabiamy dłonią. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy mięsną masę około 5 minut, często mieszając po czym lekko przestudzamy.

  3. Bułeczki napełniamy mięsną masą, na wierzchu umieszczamy pokrojone pomidorki a na pomidorkach układamy żółty ser. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C około 12-15 minut, na 3 minuty przed końcem pieczenia bułki przykrywamy wierzchami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 29 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 8 bułek kajzerek
  • 800 g mielonego mięsa
  • 2 średnie czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki