Kaczka z sosem kalafiorowym

Kaczka z sosem kalafiorowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Cudowny smak kaczki z aksamitnym, warzywnym sosem.

Składniki

  • 2 filety z piersi kaczki
  • 200 g kalafiora
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na suchej patelni, od strony skóry, do wytopienia tłuszczu. Później obracamy i smażymy kilka minut. Owijamy w folię aluminiową i „podtrzymujemy” w piekarniku nagrzanym do 80°C



    W tym samym czasie przygotowujemy sos.



    Por siekamy.

    Marchew ścieramy na tarce do jarzyn.

    Kalafior dzielimy na różyczki.

    Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa, smażymy, zalewamy śmietaną wymieszaną z majonezem, gałką muszkatołową oraz cząbrem. Odparowujemy.

    Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

    Filety kroimy, układamy na wylanym sosie.

Składniki
  • 2 filety z piersi kaczki
  • 200 g kalafiora
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • cukier
  • sól, pieprz
Składniki