Kaczka z jabłkami w piekarniku

Kaczka z jabłkami w piekarniku
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: karakum
Kaczka z jabłkami

Składniki

  • Tusza kaczki: 1,8 kg
  • miód naturalny: 4 łyżki. l.
  • proszek musztardowy: 2 łyżki l.
  • papryka: 1,5 łyżki. l.
  • kurkuma: 2 łyżki l.
  • mielony czarny pieprz: 1 łyżka. l.
  • czosnek: 2 gole
  • sok z cytryny: 1 szt
  • nasiona gorczycy: 2 łyżki
  • Sól:
  • sos sojowy: 100 ml
  • jabłka

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę w proszku, paprykę, kurkumę, pieprz czarny, czosnek, sok z cytryny. Tuszę kaczki natrzeć solą, wnętrze i od zewnątrz natłuścić sosem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 14 godzin do marynowania. Jabłka pokrój w drobną kostkę lub plasterki i nadziewaj kaczkę.
    Zszyj brzuch nitką lub zabezpiecz ją drewnianymi spinkami. Owinąć folią skrzydła i nogi kaczki.
    Umieść kaczkę w worku do pieczenia. Zawiąż końce rękawów. Wykonaj 2 nakłucia w rękawie. Przełóż kaczkę na blachę do pieczenia. Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw do pieczenia, zdjąć folię ze skrzydeł i nóg i wstawić do piekarnika na 30 minut. Następnie przykryj kaczkę folią i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotową kaczkę włóż do naczynia, usuń drewniane szpachle, podawaj z dowolnym dodatkiem.

Składniki
  • Tusza kaczki: 1,8 kg
  • miód naturalny: 4 łyżki. l.
  • proszek musztardowy: 2 łyżki l.
  • papryka: 1,5 łyżki. l.
  • kurkuma: 2 łyżki l.
  • mielony czarny pieprz: 1 łyżka. l.
  • czosnek: 2 gole
  • sok z cytryny: 1 szt
  • nasiona gorczycy: 2 łyżki
  • Sól:
  • sos sojowy: 100 ml
  • jabłka
Składniki