Kaczka z jabłkami (po poznańsku)

Kaczka z jabłkami (po poznańsku)
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Jedno z najbardziej znanych dań kuchni wielkopolskiej. Podaje się z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), modrą kapustą i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi. Kaczkę nadziewamy jabłkami i ewentualnie farszem z wątróbek drobiowych.

Składniki

  • Kaczka ok. 2 kg
  • Jabłka słodkie miękkie 2szt.
  • Cebula 1-2 szt.
  • Grzybki suszone
  • Wino czerwone wytrawne ok. 3 kieliszki
  • Woda
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • Opcjonalnie do farszu: Wątróbka drobiowa ok. 300g, Jajko, rodzynki, śliwki suszone, żurawina

Przygotowanie

  1. 1. Kaczkę płuczę zimną wodą, do środka wkładam jabłka bez gniazda nasiennego ale ze skórką.

  2. 2. Kaczkę zaszywam sznurkiem wędliniarskim od strony szyji i kupra.
    3. Od zewnątrz kaczkę nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem.

  3. 4. Kaczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma dużo tłuszczu (kuper, przy szyji, piersi).
    5. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Dodaję do wody grzybki suszone i cebule w kostkę.
    6. Piekę ją ok. 2 h – co ok. 30 min. podlewam wodą a następnie winem czerwonym.

  4. 7. Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmuję kaczkę z brytfanny. Sos w brytfannie zostawiam na noc by tłuszcz wypłynął na wierzch. Zbieram go łyżką wazową do słoiczka i chowam do lodówki - przyda się jako smalec kaczy (bardzo zdrowy) do pieczenia innych mięs.
    8. Pozostały sos zaciągam mąką lub fixem.

Składniki
  • Kaczka ok. 2 kg
  • Jabłka słodkie miękkie 2szt.
  • Cebula 1-2 szt.
  • Grzybki suszone
  • Wino czerwone wytrawne ok. 3 kieliszki
  • Woda
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • Opcjonalnie do farszu: Wątróbka drobiowa ok. 300g, Jajko, rodzynki, śliwki suszone, żurawina
Składniki