Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie - idealna na świąteczny, uroczysty obiad!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 574
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 914
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 229
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 574
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 914
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 229
Składniki
Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę. Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki - wszystko gotujemy ok 3 minuty. Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę! Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty. Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni.
Jabłka: każde jabłko kroimy na 8 części. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron. Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy. Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty. Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy. Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.