Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia chińska

Składniki

  • 500 g piersi kaczki
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 2 winne jabłka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie

  1. Z kaczki zdjąłem skórę z tłuszczem, a mięso pokroiłem w paski, posoliłem, zalałem wódką, posypałem połową majeranku, wymieszałem i odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Tuż przed smażeniem osączyłem mięso. Obrane ziemniaki pokroiłem w słupki o grubości 3mm. Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne. Miąższ w części pokroiłem w słupki, części w plasterki. Do woka wlałem łyżkę oleju, rozgrzałem, usmażyłem kaczkę ( w dwóch porcjach ). Wyjąłem na talerzyk. Wlałem drugą łyżkę oleju, usmażyłem ziemniaki. Rozgrzałem je, dodałem jabłka i krótko je obsmażyłem. Dodałem mięso i resztę majeranku, delikatnie wymieszałem.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 18 lipca
Dla mnie idealne <3
KulinarnaChwila 20 lipca
Pyszotka;)
konhambos 22 lipca
takiej procentowej jeszcze nie jadlam...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi kaczki
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 2 winne jabłka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
Składniki