Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na Pierwsze Święto

Składniki

  • kaczka okolo 2 kg
  • jabłka około 1 kg
  • sól i pieprz, chili
  • Majeranek
  • ziele angielkie i liscie laurowe po 4 szt

Przygotowanie

  1. Kaczkę natarłam obficie przyprawami, wypchałam jabłkami pozbawionymi gniazd nasiennych. I schowałam na noc do lodówki. Mięso będzie równomiernie słone. Jeśli nie mamy czasu można pominąć ten krok.

  2. Na dnie "gąski" ułożyłam warstwę jabłek, na niej położyłam kaczkę i obłożyłam ją jeszcze jabłkami. i Jeszcze ziele i liście. Dla pewności otwory można spiąć wykałaczkami.

    Można też piec w rękawie.

  3. Kaczka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo efektowna na Świątecznym stole. Trzeba zarezerwować odpowiednia ilość czasu na pieczenie, by mięso odchodziło, a kości z łatwością dało się oddzielać.

    Minimum pieczenia to 3 godziny, pół godziny w 180 stopniach a reszta czasu w 160. Nie ma nic gorszego jak niedopieczona kaczka. Można czas przedłużyć nawet o pół godziny, nic się nie stanie w rękawie czy też gąsce.

  4. Mi najbardziej smakuje pierś kaczki.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (30)

Nevermore 19 grudnia 2018
Od jakiegoś czasu widzę tą kaczkę, ale wyobrażam sobie, że jest to gęś :D
Też super smakuje, a człowiek... Czytaj całość »
Od jakiegoś czasu widzę tą kaczkę, ale wyobrażam sobie, że jest to gęś :D
Też super smakuje, a człowiek na spokojnie do tego podchodzi ;)
ElMar 19 grudnia 2018
Wygląda smakowicie:)
pelen_brzuszek 19 grudnia 2018
kolejny trafiony przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kaczka okolo 2 kg
  • jabłka około 1 kg
  • sól i pieprz, chili
  • Majeranek
  • ziele angielkie i liscie laurowe po 4 szt
Składniki