Kaczka w sosie śmietanowo - grzybowym.

Kaczka w sosie śmietanowo - grzybowym.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Mięso z kaczki jest delikatne i miękkie.

Składniki

  • Z kaczki wykorzystuję nogi i pierś,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • kilka suszonych grzybów,
  • mały kubeki słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie

  1. Mięso z kaczki nacieram solą i pieprzem. Posypuje majerankiem z każdej strony (ilość w/g upodobań). Wkładam do naczynia, wlewam olej i dusze pod przykryciem (od czasu do czasu podlewam wodą).
    Po około 40 minutach dodaję grzyby i w dalej dusze.

  2. Kiedy mięso będzie miękkie zdejmuję z ognia i odlewam wytopiony tłuszcz (co nie jest konieczne).
    Wlewam śmietanę i jeszcze na chwilę stawiam na ogniu do momentu kiedy sos będzie gęsty.

Składniki
  • Z kaczki wykorzystuję nogi i pierś,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • kilka suszonych grzybów,
  • mały kubeki słodkiej śmietany,
  • 1 łyżka oleju.
Składniki