Kaczka w sosie jeżynowym

Kaczka w sosie jeżynowym
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Świetne połączenie mięsa z e słodyczą owoców

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • Marynata:• 2 gałązki tymianku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • Sos z jeżyn: 200 g jeżyn
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny.
    Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem.
    Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty.
    Na talerzu ułożyłem kaczkę, polałem sosem. Z boku ułożyłem jeżyny.

Komentarze do przepisu (6)

Jagoda50 07 sierpnia 2016
Uwielbiam jeżyny,świetny dodatek do kaczki,a wino z jeżyn jest znakomite ,a nalewka ...marzenie.
Futka 07 sierpnia 2016
Poezja! Głodna się zrobiłam - strasznie :D
Docherro 08 sierpnia 2016
Świetna kaczusia, na dodatek z tak wspaniałym sosem...pyszności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 piersi kaczki
  • Marynata:• 2 gałązki tymianku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • Sos z jeżyn: 200 g jeżyn
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym
Składniki