Kaczka w sosie gulaszowym

Kaczka w sosie gulaszowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Rozpływa się w ustach!

Składniki

Przygotowanie

  1. Z kaczki poobcinałam udka i podzieliłam je na pałki i udziki. Odcięłam skrzydła, podzieliłam je a lotki odłączyłam. Pierś zostawiłam z kością i pocięłam ja wzdłuż i w poprzek nożycami do drobiu.

    Lotki i korpus zostawiłam na rosół. Sadło i skórki zostawiłam do wytopienia na smalec ze skwarkami.

    Elementy położyłam skórą na patelni i na małym ogniu poczekałam aż tłuszcz się wytopi a skóra zrumieni.
    Dałam do rondla i zalałam wodą.

  2. Na wytopionym tłuszczu lekko podsmażyłam grubo pokrojona marchew i cebulę. pod koniec dodałam słodką paprykę aby wydobyć jej smak.
    Patelnie zalałam wywarem z gotującej się kaczki, opłukałam nim patelnie i całość dodałam do rondla.

    Całość dusiłam 1,5- 2 h. Pod koniec dodałam pastę gulaszową i przyprawę gulaszową. Pasty gulaszowej można dodać więcej ale obiad robiłam dla rodziny więc powstrzymałam się.

  3. Jeśli sos się nie zredukował można go zagęścić rozrobiona w wodzie mąką.
    Podałam z ziemniakami i kaszą pęczak i surówką z kapusty.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (13)

ElMar 23 stycznia
Kaczuszka palce lizać:)
kuchmariola63 24 stycznia
Pyszności :)
zabecka 24 stycznia
Proste i klasyczne danie. Pyszne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki