Kaczka w sosie brzoskwiniowym

Kaczka w sosie brzoskwiniowym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Mięciutki mięso z kaczki z pysznym dżemem brzoskwiniowym, sokiem pomarańczowym, przyozdobiona owocami.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • Puszka brzoskwiń
  • Dżem brzoskwiniowy
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta imbiru
  • Olej do prużenia
  • Sól
  • ½ cebuli
  • Szczypta czosnku
  • 4 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie

  1. 1. Z mięsa wyjmujemy kości, doprawiamy sola.
    2. Przekładamy do brytfanki na rozgrzany olej i prużymy do chwili aż mięso będzie dobre.

  2. 3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  3. 4. Smarujemy połową dżemu brzoskwiniowego.
    5. Zapiekamy 10 minut w 180˚C

  4. 6. Do rondelka wlać 2 łyżki tłuszczu od pieczenia.

  5. 7. Cebulę obrać, pokroić w kostkę dodać do tłuszczu.

  6. 8. Doprawić czosnkiem, tymiankiem oraz imbirem.

  7. 9. Mąkę rozrobić w soku pomarańczowym.

  8. 10. Hartując wlać do sosu.

  9. 11. Dodać resztę dżemu brzoskwiniowego.

  10. 12. Gotowym sosem polać kaczkę.

  11. 13. Udekorować brzoskwiniami.
    14. Kaczka gotowa.
    15. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 14 stycznia 2019
Jakby to powiedzieć i nie skłamać ;p
Bardzo fajny i smaczny przepis :) Kiedyś jadłem kaczki różnie... Czytaj całość »
Jakby to powiedzieć i nie skłamać ;p
Bardzo fajny i smaczny przepis :) Kiedyś jadłem kaczki różnie przyrządzane i zawsze smak był przepyszny.
Jednak od kiedy ( tak ponad dwa lata ) chrześniak uszczęśliwił nas dwiema małymi kaczkami, tak nam jakoś odcięło chęć ich jedzenia ;) Nie wiem, jak to nazwać, ale razem z naszym Haczim, pani Kaczka tworzy duet idealny i codziennie jest komedia za darmo hehehe.
Docherro 14 stycznia 2019
Musi wyśmienicie smakować,lubię owocowe dodatki do mięs.:)
babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Bardzo apetyczne danie.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • Puszka brzoskwiń
  • Dżem brzoskwiniowy
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta imbiru
  • Olej do prużenia
  • Sól
  • ½ cebuli
  • Szczypta czosnku
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
Składniki