Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczkę przygotowywałam na wiele sposobów: w pomarańczach, z jabłkami i winem czy kaszą... Werdykt mojej rodziny jednoznacznie wskazał jako najlepszą właśnie kaczkę w majeranku. Przepis jest prosty a tajemnicą sukcesu tej potrawy jest po prostu odpowiednio wcześniej przygotowana kaczka.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1832
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1832
Składniki
Kaczkę myjemy, dokładnie osuszamy i jeśli jest to konieczne usuwamy resztki piór pincetą. Następnie bardzo dokładnie nacieramy ją dość pokaźną porcją majeranku, soli i pieprzu wymieszanych w oleju. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy w lodówce na noc.
Pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach w przykrytej brytfannie. Pod koniec pieczenia odkrywamy brytfannę żeby kaczka ładnie się zarumieniła.