Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka pieczona z pomarańczami i jabłkami"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 25
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23696
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20267
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 25
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23696
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20267
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160° C. Umyj kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Jabłka i pomarańcze pokój w plasterki. Wymieszaj z cynamonem i włóż do środka kaczki. Zabezpiecz otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi zwiąż kuchennym sznurkiem. Ponacinaj skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
Włóż kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułóż resztę jabłek z pomarańczą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2,5-3 godziny.
Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmaruj ją po wierzchu dżemem – dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.Źródło: Na żywo