Kaczka pieczona w majeranku

Kaczka pieczona w majeranku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Wanilia88
Kaczka jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, niestety trochę zapomnianym w dzisiejszych czasach. Dlatego proponuję prosty przepis na to pyszne mięso, który jest idealny zarówno na wystawna przyjęcia jak i niedzielny obiad w gronie rodziny.

Składniki

  • Cała kaczka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, słodka papryka mielona, majeranek

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony i w środku. Na wierzch i do środka położyć czosnek pokrojony w plasterki. Zostawić, najlepiej na noc w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, w lodówce, żeby mięso nabrało aromatu.

    Nie dodawać tłuszczu - kaczka jest tłusta i w trakcie pieczenia mięso wypuści własny tłuszcz.

  2. Wstawić mięso do nagrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) i piec co najmniej 2 godziny.

    Ja podałam mięso z kluseczkami, ale do kaczki świetnie pasuje np. kasza. Dobrze smakuje z sałatką z białej kapusty lub buraczkami.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 02 października 2013
Jestem pełna podziwu, kaczuszka marzenie :))
Mariola1975 11 maja 2014
Wygląda bardzo smacznie,jednak ja robiłam nadziewaną gruszkami z przepisów kuchni Lidla.wyszła super.
Składniki
  • Cała kaczka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, słodka papryka mielona, majeranek
Składniki