Kaczka pieczona - klasyczna

Przepis dnia 2009-09-16
Kaczka pieczona - klasyczna
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Smaczne danie, miła odmiana od popularnego kurczaka. :)

Składniki

  • kaczka (cała lub w kawałkach, jak kto woli), 1 szt
  • pieprz, sól, majeranek, do smaku
  • śliwki suszone (ja daję całą torebkę), ilość wg uznania
  • jabłko (kwaśne), 1 szt

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy, solimy i pieprzymy oraz posypujemy lekko majerankiem. Jesli kaczka jest w całości, jabłko wkładamy do środka. Umieszczamy w brytfance, podlewamy lekko wodą (bez dodatkowego tłuszczu, sama skóra jest dość tłusta). Jeśli kaczka jest w kawałkach, oczywiście wkładamy ją skórą do dołu. Pieczemy około godziny, co jakiś czas obracając i podlewając, najpierw wodą, potem powstałym sosem, w temperaturze 180-190 stopni.

  2. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, odwracamy skórką do góry, wrzucami śliwki i pieczemy jeszcze ok 20 min, aby mięso się zrumieniło, a śliwki nasączyły sosem i oddały aromaty. Smacznego!

  3. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od porcji mięsa. Należy zaobserwować, by było miękkie i przyrumienione z wierzchu. :)

Komentarze do przepisu (6)

klaudyna1957 10 sierpnia 2009
pyszna kaczucha.
agrypin 18 sierpnia 2009
A co z pomidorami?
Tosca 18 sierpnia 2009
Tu nie ma żadnych pomidorów... :/
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kaczka (cała lub w kawałkach, jak kto woli), 1 szt
  • pieprz, sól, majeranek, do smaku
  • śliwki suszone (ja daję całą torebkę), ilość wg uznania
  • jabłko (kwaśne), 1 szt
Składniki