Kaczka Pieczona

Kaczka Pieczona
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Może zdjęcie niezbyt zachęcające ale chyba talentu mi brak :P. Pyszna krucha, soczysta i aromatyczna dzięki nasionom fenkułu.

Składniki

  • Kaczka ok. 2 kg
  • Sól
  • Pieprz
  • Cząber
  • Tymianek
  • Nasiona kopru włoskiego ( fenkułu )
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy pozbawiamy pozostałości piór ( jeżeli gdzieś zostały, możemy opalić ).
    Dzielimy na nogi, skrzydła, piersi ( pozostałości możemy wykorzystać do wywaru ).
    Mięso solimy, oprószamy pieprzem, cząbrem, tymiankiem i nasionami kopru włoskiego ( zgniatamy je delikatnie w dłoni aby uwolniły więcej aromatu ).
    Odstawiamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia mięsko przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C bez termoobiegu.
    Gdy kaczka puści soki polewamy ją co jakiś czas.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


    RADA: tłuszcz z pieczenia możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Możemy go dodawać do innych potraw jako naturalna kostka bulionowa.

Komentarze do przepisu (8)

Obserwator 23 kwietnia 2017
Uwielbiam takie spieczone mięsko. Pycha.
GREGORHSPEED 23 kwietnia 2017
<3 Kocham <3 Taka skórka to rarytas <3
Docherro 23 kwietnia 2017
Ubóstwiam taką skórkę,kaczusia pyszna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kaczka ok. 2 kg
  • Sól
  • Pieprz
  • Cząber
  • Tymianek
  • Nasiona kopru włoskiego ( fenkułu )
  • 2 ząbki czosnku
Składniki