kaczka pieczona

kaczka pieczona
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
pyszna pieczona kaczka - może być jedzona na ciepło i zimno. rozpływa się w dłoniach - i ustach

Składniki

  • kaczka /1,5-2 kg/
  • majeranek
  • skórka pomarańczy
  • czosnek
  • anyż
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kaczkę myję dokładnie i usuwam nadmiary skóry. Moczę ją w solance około godziny. Osuszam. Nacieram intensywnie przyprawami. Daję bardzo dużo majeranku. I pieprzu.

    Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Kaczkę wrzucam do brytfanny z kratką. Przez pierwsze pół godziny piekę w 225 stopniach Celsjusza. Piekę ją grzbietem do góry. Podlewam 2-3 razy. Wodą z pomarańczą lub olejem.

    Po 30 minutach przykrywam naczynie. Zmniejszam temperaturę do około 175 stopni. Piekę około 2 godzin. W trakcie pieczenia /w połowie mniej więcej/ odwracam kaczkę na drugą stronę.

    Po upieczeniu pozwalam jej odpocząć. Bo zasłużyła.Porcjuję.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 21 sierpnia 2014
To zdjęcie jest koszmarne ! Pająk czy ki ch....? Widać,że kaczka jest potwornie wysuszona-nigdy nie zdejmuje... Czytaj całość »
To zdjęcie jest koszmarne ! Pająk czy ki ch....? Widać,że kaczka jest potwornie wysuszona-nigdy nie zdejmuje się "nadmiaru skóry" i nie piecze kaczki ze skrzydłami-należy je przyciąć i użyć do wywaru.Nóżki związuje się,by mięso nie uległo wysuszeniu.Biedna ta Twoja kaczka....
justa_kitchen 21 sierpnia 2014
tego się nie robi, tamto należy, tego nigdy.
a ja kombinuję i eksperymentuję. robię po swojemu. a to była... Czytaj całość »
tego się nie robi, tamto należy, tego nigdy.
a ja kombinuję i eksperymentuję. robię po swojemu. a to była moja pierwsza pieczeń z kaczki.
rzeczywiście się wysuszyła, ale przynajmniej nauczyłam się czegoś.
a poza tym była smaczna. i nie ociekała tłuszczem.
trochę pozytywów nawet w 'źle' zrobionej kaczce można znaleźć.
Konto usunięte 21 sierpnia 2014
Kaczka to trudne mięso do zrobienia.Dlatego są zasady,których należy przestrzegać żeby ją dobrze upiec.Ja... Czytaj całość »
Kaczka to trudne mięso do zrobienia.Dlatego są zasady,których należy przestrzegać żeby ją dobrze upiec.Ja piekę kaczki od ponad 20lat,ale dopiero rady doświadczonych ludzi w ich obróbce i wiedza książkowa,spowodowały że jestem zadowolona z efektu końcowego.Pamiętaj,że dobrze upieczona kaczka nigdy nie ocieka tłuszczem,bo wytapia się on w czasie pieczenia,ale też nie jest sucha,bo naturalne soki które kaczka ma w sobie powodują,że jest wilgotna.Osobiście uważam,że łatwiej upiec soczystą kaczkę faszerowaną np.jabłkami niż "pustą".
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kaczka /1,5-2 kg/
  • majeranek
  • skórka pomarańczy
  • czosnek
  • anyż
  • sól i pieprz
Składniki